A házilag készített almás pite az egyik legfinomabb desszert, viszont rá kellett jönnünk, hogy rebarbarával párosítva még finomabb! Fontos megjegyezni, hogy a rebarbara leveleit nem szabad elfogyasztani, csak a szárát, az viszont nagyon egészséges! Ha egy csodaszép és ugyanennyire finom édességre vágysz, próbáld ki ezt a receptet – csak imádni lehet!
Hozzávalók
Tészta:
• 190 gramm liszt
• 2 evőkanál cukor
• 1 csipet só
• 180 gramm nagyon hideg vaj apró kockákra vágva
• 60 milliliter jéghideg víz
Töltelék:
• 600 g zöld alma meghámozva, közepe kikaparva
• 300 g rebarbara
• 75 gramm barnacukor
• egy fél citrom reszelt héja
• 0.5 teáskanál őrölt fahéj
• 0.5 teáskanál őrölt kardamom
• 1 csipet só
• 1 evőkanál mandulaliszt
• 1 evőkanál vaj
A tetejére:
• 1 evőkanál tej
• 1 evőkanál cukor
Elkészítés
- Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet, cukrot, sót a konyhai aprítóba tesszük és összedolgozzuk (ezt kézzel is megtehetjük). Hozzátesszük a vajat és addig keverjük, amíg a vaj körülbelül borsószem nagyságú lesz. Lassan hozzáadjuk a hideg vizet és keverjük tovább, amíg össze nem áll. Ezután két részre osztjuk, befedjük és a hűtőbe tesszük egy órára.
- Ezután az egyik adag tésztát kivesszük és liszttel véknyan megszórt sütőpapírra tesszük. A tetejét is belisztezzük és ráhelyezünk még egy sütőpapírt, majd kinyújtjuk 3 milliméter vastagságúra. A piteformát kivajazzuk, beletesszük a tésztát, hogy kicsit túlnyúljon rajra. Hűtőbe tesszük, és kivesszük a másik adagot, ugyanúgy kinyújtjuk, egy tepsibe tesszük és 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és elkészítjük a tölteléket. Felvágjuk az almát és a rebarbarát kisebb darabokra, majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a citromhéjat, fűszereket, sót, cukrot és összekeverjük.
- Kivesszük a piteformát, megszórjuk a mandulaliszttel, rátesszük a vajat és a tölteléket.
- Kivesszük a másik adag tésztát és körülbelül 10 milliméteres csíkokra vágjuk.
- A csíkokat a pite tetejére teszünk, réseket hagyva köztük, minden másodikat visszahajtunk, majd keresztbe is elhelyezzük a csíkokat és így folytatjuk, míg az egész be lesz fedve. Ezután egy villával összenyomkodjuk a pite széleit és levágjuk a felesleget.
- Bekenjük tejjel, megszórjuk cukorral és 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz és buborékok nem lesznek a tetején. Fagyival tálaljuk!