Amit eszünk nap mint nap az igen nagy hatással van fogaink egészségére. Nem titok, hogy egyes ételek pedig akár el is színezhetik fogainkat. Melyek ezek? Összeszedtük!
Néhányan félnek a fogorvostól vagy a rendelői fogfehérítéstől. A mai fogfehérítési eljárások között már találkozhatunk olyannal, amely egyáltalán nem roncsolja a fogak állapotát. Ezek a rendelői fogfehérítések segítenek 3-4 árnyalattal is fehérebbé varázsolni fogainkat egyetlen kezelés alkalmával, így bátran igénybe vehetjük. Azonban, mielőtt erre gondolnánk, érdemes megelőzni fogaink elszíneződését, amelyet az alábbi ételek/italok elkerülésével befolyásolhatunk.
1. Kóla
Ez valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést, hiszen sokszor hallhatjuk, hogy a kóla fogyasztása meglehetősen káros fogainkra és egészségünkre nézve. A kóla sötét színe és a benne található szénsav miatt elszínezhetik fogainkat és roncsolhatják a fogzománcot. Érdemes tehát elkerülnünk a kóla fogyasztását, ha pedig mégis innánk, próbáljuk úgy inni, hogy ne igazán érintkezzen fogainkkal. (Például szívószál segítségével.)
2. Kávé
A kávéról is tudjuk, hogy fogainkat könnyedén elszínezheti, hiszen sötét színe és savassága miatt nem tesz jót fogainknak. Természetesen napi egy tejeskávé fogyasztásával nem fog fogunk azonnal elszíneződni, azonban, ha feketén iszunk napi 4-5 kávét, akkor érdemes átgondolni a kávéfogyasztást. Ha semmiképp sem tudunk lemondani a túlzott kávéfogyasztásról, mossuk meg utána fogainkat vagy öblögessünk vízzel. Ezzel némileg csökkenthetjük fogaink elszíneződésének esélyét.
3. Tea
Sajnáljuk, tea kedvelők. Az a tény, hogy a tea színe általában nem olyan sötét, mint a kávéé, még nem jelenti azt, hogy nem képes a fogakat elszínezni. Próbáld meg a teádat inkább utazó börgében elfogyasztani, hogy minél kevesebb esély legyen arra, hogy fogaid érintkezzenek az itallal.
4. Cékla
A cékla élénk színéről híres, és tudjuk, hogy mikor a konyhában céklával kell dolgoznunk, akkor a kezünk és a vágódeszka színe is bizonyára lila színben fog pompázni. Sokszor a céklát például szövetek festésére is szokták alkalmazni. Emellett fogaink fehérségét is tönkre tudja tenni, de persze csak akkor, ha sokat fogyasztunk belőle.
5. Vörösbor
Ha a vörösbor rajongója vagy, akkor azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, valószínűleg veszélyezteted fogaid fehérségét is. A vörösbor fogyasztásakor (a bortól függően) sötétvörös vagy akár lila színű is lehet a szájunk belseje, vagyis a nyelv és az ajkak. Bármi, ami ilyen nagy hatással lehet a szádra, az a foghoz is hozzátapad. Ne felejts el öblögetni, miután vörösbort fogyasztottál.
6. Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök gyakran megfestik a fogakat, a bennük található magvak pedig elakadnak vagy beszorulnak a fogak között. A sötét bogyók, például a szeder vagy az áfonya erősen befolyásolhatják fogaink fehérségét. Ráadásul a bennük található kis magok beragadnak a fogak közti résekbe és a rekeszekbe, ami tökéletes táptalajt képez a baktériumok számára.
7. Citrom
Technikai szempontból a citrom nem színezi el a fogakat, de gyorsan roncsolja a zománcot. Amikor a fogzománc elvékonyodik, akkor az alatta lévő megsárgult rétegek előtűnnek, így fogaink úgy fognak kinézni, mintha elszíneződtek volna. Valójában a citrusfélék túlzott fogyasztása nincs jó hatással fogaink egészségére. Helyette inkább fogyasszunk almát, amely viszont segít az ételmaradékok eltüntetésében.
Természtesen a fenti ételek elkerülése teljes mértékben nem lehetséges, és ritkán való fogyasztásuk nem fog kárt tenni fogaink állapotában. Figyeljünk oda a mértékletes fogyasztásukra és ha sokszor fogyasztjuk őket, mindig tisztítsuk meg fogainkat alaposan.