Ha csökkentjük a zsírbevitelünket, azzal gondoskodunk az egészségünkről. De biztos, hogy a szenvedés a legjobb módszer? Kövessük az alábbi tanácsokat, és segítségükkel formában maradhatunk anélkül, hogy túlzásba vinnénk az önsanyargatást és visszafognánk az étel iránti szeretetünket.
Zsírszegény táplálkozással az egészségért
A következő ötletekkel csökkentheted a zsírfogyasztásod, így egészségesebben élhetsz. Ennyi viszont nem elég. Fontos, hogy rendszeresen sportolt, egészséges alapanyagokból főzz otthon, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget és pihenj eleget. Ne idegeskedj semmin, azzal úgysem oldódik meg a probléma.
1. Tejjel is finom
Ha az ételeket tejszín és tej keverékével ízesítjük, akkor is krémes, selymes állagot kapunk, mégis sokkal kevesebb bennük a zsiradék, mintha olajjal tennénk ugyanezt.
2. Rázzuk és kevergessük
Amikor hagymát sütünk vagy zöldségeket grillezünk, ahelyett, hogy olajat öntenénk a serpenyőbe, amelyből már egy teáskanálnyi is 504 kilojoule-t tartalmaz, inkább egy szórófejes palackot töltsünk meg félig vízzel és olajjal. Rázzuk össze, majd spricceljük az olajos vizet a zöldségekre.
3. A tökéletes pizza
Készítsük el gyorsan és könnyen. Ha nem szereetnél lemondani a pizzáról, egészségesen is élvezheted a megszokott ízeket. Csak kicsit variálni kell.
4. Ne süssünk olajban
Felejtsük el az olajban sült burgonyát, helyette sütőben készítsük. A burgonyaszeleteket nyugodtan rászórhatjuk a teflonos sütőlemezre és a 2. pontban leírtak szerint beszórhatjuk olajjal. 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna és kellemesen puffadt nem lesz. A sütőlemezt időnként rázogatni kell és a burgonyákat meg kell forgatni, hogy egyenletesen süljenek. A teljes sütési idő körülbelül 20 perc. Teheted sütőzacskóba is, 1-2 hagymával és egy kevés vajjal, fűszerekkel. Az eredmény ínycsiklandó lesz.
5. Párolással a karcsúságért
Sokkal egészségesebb, ha a hagymát, a fűszernövényeket és az összes többi zöldséget gőzben párolod. Így nem fő ki belőlük az értékes tápanyag és az ízük is sokkal jobb lesz.
6. Paradicsomi ízek
Milyen finom is a napon szárított paradicsom! Vásároljunk zacskóba csomagoltat az üveges, olajban tárolt fajta helyett. Vágjuk apróra és keverjük össze finomra aprított hagymával. Használjunk a pároláshoz zöldségleves-alaplét. A paradicsomdarabok megtelnek folyadékkal és kellemes, füstös, karamellizált ízt kölcsönöznek bármilyen pikáns ételnek.
7. Grillezzünk
Ne sajnáljuk a pénzt egy vastag aljú, erős grillserpenyőre, amiben gyorsan készíthetjük el az ételeket. Ha ebben sütjük a sovány hússzeletekből álló fogásokat és olaj helyett egy pici vajat vagy egészséges zsírt használunk (kókuszzsír), az ételek gyorsan és kiszáradás nélkül sülnek meg.
8. Húzzuk le a bőrt
A szárnyasokban található zsír nagy része a bőr alatti részben helyezkedik el. Ezért aütés-főzés előtt minden esetben távolítsuk el a bőrt, kivéve, ha egyben sütjük. Ebben az esetben a bőrt sütés után húzzuk le, így a sütés alatt a hús nem szárad ki. Először mindig az edényben lévő szaftokat fölözzük le. Hagyjuk, hogy a zsír feljöjjön a szaft tetejére, majd tegyük az edényt a fagyasztóba néhány percre, hogy hirtelen meghűljön. Így sokkal könnyebb lehalászni a fölösleges zsiradékot.
9. Próbáljuk ki soványan
Mindig válasszunk sovány hússzeleteket, de ezekről is távolítsuk el az összes látható zsiradékot. A szalonnás aljú sonkák zsírját is vágjuk le. Konyhai ollóval sokkal könnyebben megy a zsírtalanítás. Amikor a pörköltet megfőzzük, tegyük be éjszakára a mélyhűtőbe, hogy a zsír felemelkedjen a lábas tetejére, így az könnyen leszedhető lesz.
10. Pompás gomba
A gomba rendkívül kevés zsiradékot tartalmaz, de amikor hagyományos módon, olajban vagy vajban megpároljuk, magába szívja a zsiradékot. Ezért más zöldségekkel együtt pároljuk gőzben vagy egy kevés húsleves alaplében. Az alapléhez adjunk két kiskanál szójaszószt is. Fűszerezzük és pároljuk, amíg fel nem szívja az aromákat és a folyadék el nem párolog.
11. Fóliázzunk
Pároljuk, süssük és grillezzük a halakat jól lezárt alufóliában. Ízesítsük citrommal vagy lime-mal, friss fűszernövényekkel, borral vagy mustárral. Étolaj helyett válaszd a kókuszolajat vagy sütéshez használatos olívaolajat.
12. Főzzünk tejjel
A zsírszegény tej rendkívül jól használható a főzésben. Sajnos, kicsit vizes, ezért érdemes néhány evőkanál zsírszegény tejporral besűrűsítenünk. Értékes ásványi anyagokkal, A-, valamint D-vitaminnal dúsíthatjuk az ételeinket.
Ha teheted, használj növényi tejet is.
13. Ízletes szendvicsek
Ha szereted a szendvicseket, a bolti tartósítószeres felvágottak helyett tegyél rá igazi főtt sonkát vagy otthon készített, grillezett hús. Készíthetsz szendvicskrémeket is.Tegyünk a szendvicsbe sok-sok zöldséget, salátát, paradicsomot, mustárt vagy akár feta sajtot.
14. Ropogtatnivalók
Ha hiányzik a zsíros chipsek és snackek ropogtatása, helyettesítsük zsírszegény, ízesített puff asztott rizsből készült korongokkal vagy otthon elkészített sült csicseriborsóval , amelyből akár egy egész maroknyit is megehetünk. Mindkét rágcsálnivaló biztosítja a jóízű, egészséges eszegetés élményét.
15. Salátadresszing egészségesen
A salátadresszingek általában igen olajosak és ezzel tönkreteszik a zöldségfélékből készített zsírszegény ételt. A kevesebb zsiradék érdekében használj fehér- vagy vörösborecetet vagy akár készíts otthon olívaolajos-mustáros öntetet(egy csepp mézzel).
16. Mennyei joghurt
A zsírszegény joghurt gyakran túl híg és vizes, mégis igazi, gazdag joghurttá változtathatjuk, ha átszűrjük. A zsírszegény joghurttal megtöltött tálra fektessünk finom gézt, a szűrőt nyomjuk rá, hogy beleérjen a joghurtba. Fedjük le és több órára vagy akár egy egész éjszakára hagyjuk a hűtőszekrényben. Minél tovább marad, annál sűrűbbé válik a joghurt. Időközönként merjük ki a kiszűrődött tejsavót.
A joghurtot ízesítheted zabpehellyel, bogyós gyümölcsökkel, magvakkal és friss gyümölcsökkel is.
17. Puding másképpen
Ne a bolti porokat vedd, ha pudingra éhezel! Mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb alternatívát, melyet otthon nagyon gyorsan elkészíthetsz. A fő alkotóeleme az avokávó, melyet 200 forintért beszerezhetsz a piackon vagy a szupermarketben.
18. Gyümölcsös egészség
A gyümölcs tökéletes zsírszegény nassolnivaló, akár frissen és éretten, akár aszlva, hiszen rengeteg nélkülözhetetlen tápanyag található bennük. Itt is fontos a mértékletesség, a fruktóz miatt.
19. Csodás desszert
Talán meglepően hangzik, de a ricotta sajt tökéletesen helyettesíti a magasabb zsírtartalmú mascarponét vagy a tejszínhabot. Egy evőkanál narancsdzsemmel együtt tegyük a robotgép táljába és öntsünk hozzá pár csepp vaníliaeszenciát is. Csodálatos desszertöntetet kapunk. Ide kattintva még többet megtudhatsz a ricottáról.
20. Álomfagylalt házilag
A gyorsan elkészíthető gyümölcsös fagylaltokhoz nem is kell nagyon más, mint hogy folyamatosan legyen a mélyhűtőben egy kis bogyós gyümölcs is. Robotgéppel gyorsan összekeverjük a fagyott gyümölcsöket egy evőkanál mézzel és három evőkanál joghirttal (tehetsz még bele fehérjeport is. A fagyos massza hamarosan krémszerűen összeáll. Ezután szedjük kis tálkákba a mennyei desszertet. Sörbet elkészítéséhez gyümölcslével helyettesítjük a tejterméket. Nagy élvezettel és kis bűntudattal fogyaszthatjuk!