Kismamaként sokkal nagyobb gondot kell fordítanod az étkezések minőségére. Azt a legtöbben tudják, hogy mit szabad enni, mik a vitamindús ételek, amik a babának is jók – viszont azt már annál kevesebben tudják, hogy egyes ételeket tilos terhesség alatt fogyasztani! Íme, 10 étel, ami többet árt, mint használ:
Ezeket az ételeket kerüld terhesség alatt:
1. Sushi és nyers halak
A nyers halak magas higanytartalmuk miatt nem ajánlottak terhesség alatt, nem beszélve arról, hogy tengeri fertőzéseket is hordozhatnak. Ezért kell kerülni a sushit. De nem csak a sushi, hanem a kardhal vagy cápahús is káros lehet, így ezeket inkább hanyagold. Tonhalat maximum hetente egyszer fogyassz.
A kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket szintén kerüld!
2. Szénsavas üdítők
A szénsavad üdítők fogyasztása egyébként sem ajánlott – pláne nem terhesség alatt. Tele vannak színezékekkel, tartósítószerrel és mesterséges adalékanyagokkal – nem beszélve arról, hogy puffadást is okozhat.
3. Alkohol
A szénsavas üdítőnél csak az alkohol lehet károsabb – vagy a szénsavas üdítővel kevert alkohol. Terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott az alkohol fogyasztása – maximum egy pohárka jó minőségű bor vagy sör, alkalmanként.
4. Kávé
A kávéról nagyon megoszlanak a vélemények: van, akik egyáltalán nem isznak kávét terhesség alatt, van, akik igen. Egy biztos azonban, hogy a 300 milligramm feletti napi kávéfogyasztás káros a magzatra nézve – ugyanis vetéléshez, vagy koraszüléshez vezethet. Egy gyenge tejeskávétól vagy cappucinótól tehát még semmi bajod nem lehet, de az erős feketét inkább kerüld!
5. Méz
Erről sokan nem tudnak, viszont a pasztőrözetlen méz fogyasztása tilos terhesség alatt, ugyanis listeriosist okozhat, ami súlyos fertőzéshez, de akár vetéléshez is vezethet!
6. Fahéj
Bár magában – és nagy mennyiségben – nyilván nem eszik senki fahéjat, csak bizonyos ételekben vagy italokban, ám érdemes kerülni a fahéjat terhesség alatt, ugyanis vérzéshez vezethet.
7. Pasztőrözetlen sajtok
A lágy, pasztőrözetlen vagy penészes sajtokat bármennyire is szereted, inkább kerüld a 9 hónap alatt! Helyette fogyassz inkább kemény sajtokat, mint például a parmezán, ami garantáltan nem vezet listeriosis kialakulásához.
8. Véres húsok, steak
Terhesség alatt kerüld a véres húsokat, csak és kizárólag jól átsült húsokat fogyassz! A nem megfelelően elkészített hús szalmonellát vagy listeriosist okozhat.
9. Kecske- és juhtej
Pasztőrözött tehéntejet nyugodtan ihatsz, a kecske- és juhtejet azonban került. Ezeket ugyanis nem pasztőrözik, így fertőzéseket terjeszthetnek.
10. Mogyoró
A mogyoróval csak akkor kell vigyáznod, ha te magad is allergiás vagy rá. Egyes tapasztalatok szerint ugyanis a terhesség alatt fogyasztott mogyoró hatására a babánál is kialakulhat az allergia.