Minden fűszer közül vitathatatlanul a só a legjobb. Ez az az egy hozzávaló, ami minden fogás elkészítéséhez elengedhetetlen és nélküle az ételek szinte ehetetlenek. De a só sokkal több dologra használható, mint csupán ízesítésre! Nézd meg, hogyan alkalmazhatod az otthonodban!
Megelőzi, hogy bebarnuljon az alma
Egy kis sósvizes áztatás segít, hogy tovább friss maradjon az alma. Egy bögre vízhez tegyél fél teáskanál sót és keverd össze, majd tedd bele az almaszeleteket 10 percre, aztán szárítsd meg. Mielőtt felhasználnád vagy megennéd öblítsd le csapvízzel, éppolyan íze lesz, mintha akkor vágtad volna fel (ráadásul krumplival is működik!).
Italok hűtése
Ha sót teszel a jeges vödörbe, sokkal hamarabb lehűlnek az italok. Tegyél a vödör aljára jeget, szórd meg néhány evőkanál sóval, és így rétegezd tovább, amíg el nem éred az üveg nyakát, majd önts hozzá vizet. 10-12 perc múlva még a legnagyobb hőségben is jéghideg italod lesz!
Vágódeszka tisztítása
Ha a fa vágódeszkádból nem tudod eltüntetni a szagokat, egyszerűen tegyél rá nagyobb mennyiségű tengeri sót, egy nedves törlőruhával óvatosan dörzsöld át, majd mosd el meleg vízben.
A hagymaszag eltüntetése
Ha hagymát, fokhagymát szeleteltél, tudod, milyen sokáig megmaradhat a szaga a kezeiden, de ha egyszerűen bedörzsölöd citromlé és só keverékével, majd megmosod szappannal, a szag azonnal eltűnik!
Összetört tojás feltörlése
Szerintem nincs olyan, akivel még ne fordult volna elő, hogy egy tojás a padlón vagy a konyhapulton landolt, így pedig mindenki tudja, hogy milyen nehéz feltakarítani. Egyszerűen szórj rá sót, hagyd rajta 20 percig, ezután könnyedén fel tudod majd törölni.
Lefolyótisztítás
A konyhai vagy fürdőszobai lefolyóba tegyél fél bögre sót és 1 liter forró vizet hetente egyszer, így nem fog eldugulni.
Torokfájás
Akár elkaptál valamit, vagy csak túl sokat beszéltél előző nap, gargalizálhatsz sós vízzel, ez azonnal enyhíti a fájdalmat és az a módszer egyike azon otthoni gyógymódoknak, amit megfázás, influenza esetén is bátran alkalmazhatsz.
Üvegek fényesítése
Ha van egy vázád, teáskannád vagy bármilyen üvegedényed, ami már nem olyan ragyogó, mint egykor volt, a só segíthet. 2 evőkanál sóból és 1 dl ecetből készíts krémet, kend az üveg belsejére (nagyobb váza esetében lehet, hogy meg kell többszöröznöd a mennyiséget), hagyd rajta 20 percig, dörzsöld át, majd töröld ki. Ezután öblítsd ki és szárítsd meg, úgy fog ragyogni, mintha új lenne.
Kávésbögrék tisztítása
Ha a kávés-, teáscsészéid foltosak dörzsöld át sóval és a foltok eltűnnek!