A rostok nagyon fontosak a test számára, számtalan tanulmány bizonyította már, hogy a megfelelő rostfogyasztás segíthet csökkenteni az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegség kockázatát, ezenkívül a testsúly kontrollálásában és a belek optimális egészségében is szerepet játszik. Két alapvető rost található az ételekben, az egyik vízben nem oldódó, míg a másik vízben oldódó és mindkettő elengedhetetlen az egészséghez. Bemutatjuk, melyek azok a rostban gazdag ételek, amiket mindenkinek fogyasztania kellene!
Szeder
Ez az egyik legértékesebb bogyós gyümölcs, hiszen nem csak finom, de rengeteg tápanyag található benne. Ennek van a legerőteljesebb színe, és minél mélyebb árnyalatú egy növény, annál több antocianin van benne, így az egészségre gyakorolt hatása is erősebb. Egy bögrényiben körülbelül 7,5 gramm rost van.
Zab
Mindkét rostféle megtalálható benne, ez pedig azt jelenti, hogy segít a feleslegtől megszabadulni és csökkenti a koleszterinszintet is. A gabonapelyhekben általában sok a rost, ahogy a zabban is, így segít kontrollálni az étvágyat ezzel együtt pedig a testsúlyt is, utóbbiban ráadásul nincs hozzáadott cukor sem. Egy fél bögrényiben körülbelül 4 gramm rost van.
Pisztácia
A pisztácia remek nassolni való, főleg, ha úgy szeretnénk finomságot enni, hogy nem akarunk szénhidrátot fogyasztani. Tanulmányok szerint csökkenti a stresszt, a koleszterinszintet, segít a fogyásban és több antioxidáns található benne, mint más diófélékben, ráadásul a beleknek is nagyon jót tesz. Negyed bögrényi pisztáciában körülbelül 3 gramm rost van.
Lencse
A lencse csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a súly kontrollálásában is segít, sőt tanulmányok szerint, ha a rizst vagy a burgonyát lecseréljük lencsére, az nagyon előnyösen hat a vércukorszintre. Fél bögrényi lencsében 7,8 gramm rost van.
Kelbimbó
A kelbimbó remek forrása a prebiotikumoknak, amik jó hatással vannak a probiotikumokra, így nagyon jót tesznek a belek egészségének. Egy bögre rosttartalma körülbelül 3,3 gramm. Itt többet is megtudhatsz arról, hogy miért lenne érdemes rendszeresen kelbimbót fogyasztani!