Ha voltál mostanában élelmiszerboltban, te is tudod, hogy milyen kaotikus állapotok uralkodnak a koronavírus miatt. Habár az üzletek mindent megtesznek, hogy újra töltsék az árut, a vásárlók szó szerint bemásznak a fagyasztóba, hogy elérjék az utolsó csomag fagyasztott borsót...
Mikor mindenki próbál beszerezni minden elemet a bevásárlólistájáról, senki nem törődik azzal, hogy betartsa a másiktól a 2 méteres távolságot. De mi történik, ha valaki ráköhög egy salátára és te később megveszed? Az a gabonapehely, amit kiválasztottál vajon tele van kórokozókkal? Hány ember fogta meg, majd tette vissza?
Tudd, hogy rengeteg ember megfogja azt a terméket, amit te is
Minden ember alaposan megnyomkod például egy paradicsomot, mielőtt megvenné, így rengeteg kórokozó lesz rajta, de tehetsz azért, hogy minimalizáld ezek számát. Ajánlott lenne egy műanyag zacskóba tenni a kezed és azzal szedni, majd a terméket egy másikba tenni és becsomagolni. Ha mindenki így tenne, nagyon sokat számítana a kórokozók terjedésében.
Fertőtlenítsd a bevásárló kocsit
Vigyél magaddal törlőkendőt és töröld le a fogantyúkat, majd fizetés után kézfertőtlenítővel töröld át a kezedet. Ha lehet, bakkártyával fizess, hogy ne kelljen a pénzt fogdosnod.
A többször használatos bevásárlószatyrok most nem feltétlenül a legjobb választás
Igen, ezek nagyon sokat számítanak, ha környezettudatosak akarunk lenni, de járvány idején az eldobható jobb választás lehet. Ha mégis maradnál az előbbinél, akkor rendszeresen tisztítanod kell őket, vagy befújni fertőtlenítővel. Ha nincs megfelelően fertőtlenítve, lehet, hogy baktériumok és vírusok maradnak rajta.
Mosd le a termékeket, ha hazaérsz
Ahogy hazaértél alaposan mosd meg a kezed, majd tedd a megvásárolt termékeket egy edénybe és öblítsd át forró vízzel. Ha ezzel végeztél, ismét mosd meg szappannal a kezedet. A becsomagolt termékeket is letörölheted, ideértve az üdítőket is, de a legfontosabb, hogy csökkentsük az emberekkel történő interakció számát, tartsuk a kellő távolságot, és amikor csak lehet, mossunk kezet és használjunk kézfertőtlenítőt. Kövessük a higiéniai előírásokat, a nyers húst tartsuk más ételektől távol, a megfelelő hőmérsékleten főzzünk. Mivel minden nap egy kicsivel többet tudunk meg a vírusról, érdemes annyi óvintézkedést megtenni, amennyit csak tudunk.