A konyhai hulladék nyugodtan mehet a komposztálóba, de miért dobnánk ki könnyelműen azokat a maradékokat, amik segítenek még több ételt termeszteni? Meglepődnél, ha tudnád, hogy mennyi finom alapanyagot nyerhetsz az eredeti maradványaiból. Olyan, mint a régi mondás: „Egyik ember szemete, a másik ember kincse”, de ebben az esetben csakis természetes hozzávalókról beszélünk, amiket nagyon egyszerű újra hasznosítani és termeszteni. Ráadásul majd meglátod, hogy sokkal jobb érzés a saját magad által nevelt növényeket használni!
Nézzünk néhány mindennapi konyhai hulladékot, amiből sok mindent kihozhatsz!
Póréhagyma, újhagyma, édeskömény
Ezeknek a zöldségeknek mind használhatod a végét, hogy még többet termelj belőlük. A maradék fehér gyökereket tedd egy tartóba egy kevés vízzel. A gyökerek legyenek nedvesek, de ne süllyedjenek el teljesen a vízben. Tedd a kis tartódat egy napos ablakba és 3-5 nap látni fogod, hogy növekednek. Azt a részét, amire szükséged van vágd le, a gyökereket pedig hagyd a vízben, hogy tovább nőhessenek. Egyszer egy héten cseréld ki a vizet, hogy egészségesek maradjanak a növénykéid.
Gyömbér
A gyömbér gyönyörűen nő odabent is. Fogj egy darabot, tedd egy kis földbe úgy, hogy a legfrissebb hajtások felül legyenek. Olyan helyen tartsd, ahol szűrt fényt kap, és hamarosan növekedésnek indul. Ha gyömbérre van szükséged, húzd ki a földből, vágd le a darabokat, amiket használni akarsz, ültesd el újra és kezdd elölről a folyamatot.
Ananász
Akár hiszed, akár nem egy cserépben termeszthetsz ananászt. Csupán annyit kell tenned, hogy egy jó érettnek levágod a „koronáját”, vársz egy hetet, hogy teljesen kiszáradjon és egy cserépbe elülteted tápanyagban gazdag földbe. Gondoskodj róla, hogy sok napsütés érje és hamarosan lesz egy friss ananászod, amit te termeltél.