Van néhány olyan alapanyag, amit a táplálkozási szakértők és szakácsok egyaránt ajánlanak, hogy mindig legyen otthon, főleg most, a koronavírus járvány idején, amikor amennyire csak lehet, vissza kell szorítanunk a boltban tett látogatásaink számát. Az összes termék széleskörben felhasználható, tehát sokféleképp elkészíthető, számtalan dologhoz adható, mint egy smoothie, rántotta, saláta, levesek, mártások vagy vacsora. Ráadásul tápanyagokban igen gazdagok, lássuk tehát mi az a top 10 egészséges alapanyag, aminek mindig kellene lenni a kamrában!
Magvak
A magvakban olyan ásványi anyagok vannak, amire a csontoknak, hajnak és körmöknek szüksége van és feltölt energiával, például a szezámmagban rengeteg a kalcium. Tarthatod a hűtőben, vagy a fagyasztóban is, hogy még tovább elálljon. Szórhatsz különféle magvakból salátába, joghurtba, süthetsz is velük, keverheted a zsemlemorzsához is és panírozhatsz azzal.
Bab
A konzerves és a szárazbab nagyszerű növényi alapú proteinforrás, ami tele van rosttal és B-vitaminnal. Teheted levesbe, vagy rizses fogásokhoz, tésztába és mártásokba is.
Tejfélék
A zabtejet vagy mandulatejet főzéshez, sütéshez, kávéhoz, gabonapehelyhez és smoothiehoz is használhatod. Keress olyat, aminek alacsony a cukortartalma.
Zabfélék
Elkészítheted tejjel, gyümölcsökkel, tükörtojással, avokádóval. Ha nincs megfőzve, tele van probiotikummal, ami nagyon jót tesz a beleknek.
Csicseriborsó liszt
Ha valaki gluténmentesen étkezik, ez kitűnő opció számára. Készíthetsz belőle kekszeket, tortát, kenyeret, de sűríthetsz vele mártásokat, leveseket is. A sima liszttel ellentétben magas a protein és rosttartalma.
Kakaó
Ne keverd össze a feldolgozott változattal, az eredetiben sok a magnézium és az antioxidáns. Süthetsz vele és isteni kakaót is készíthetsz esténként!
Fűszerek
Gyógyteák
Nagyon sok ízletes és könnyen elérhető gyógytea van, a kamillatea nagyszerű választás, segít az alvásban, a megfelelő alvás pedig az egyik legjobb módja, hogy egészségesek maradjunk.
Minőségi olívaolaj
Nem csak finom, de a gyulladások legyőzésében is segít a szervezetnek. Főzd ezzel a tésztákat, halat, zöldségeket, majd ha kész a fogás, akkor is csepegtess rá egy kicsit.
Zöldségek
A különböző zöldségekkel nagyon jó ízt adhatsz az ételeknek. Ha úgy látod, hogy valami már hamarosan meg fog romlani, készíts belőle salátát, vagy reszelj rá egy kis parmezánsajtot. Ezekből is számtalan fogás készíthető és rengeteg vitamint tartalmaznak!