Az ízületi fájdalmak nagyon sok embert érintenek és sajnos egyelőre nincs rá valódi terápia. Tudtad, hogy a mozgás a leghatásosabb gyógymód a fájdalomra? Nézd meg, melyek azok az ételek, amik segítenek és amik rontanak az állapoton!
Ételek, amik segíthetnek megelőzni az ízületi gyulladást és enyhítik a fájdalmat
Zsíros halak
Ha szereted a halakat szerencsés vagy, hiszen a szardínia, lazac, makréla és más zsíros halak nagyon sokat tehetnek az ízületi fájdalmak enyhítéséért vagy akár megelőzéséért. Ezek a fajták gazdagok omega-3-ban, aminek gyulladásgátló tulajdonsága van, és csökkenti a fájdalmat. Továbbá minimalizálja a porcszövetekben az elváltozásokat, ami már önmagában csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A lenmagolaj, makadámdió, mandula és dió szintén nagyszerű omega-3 forrás.
Zsírmentes tejtermékek
Ha több zsírmentes tejterméket, tejet, sajtot és joghurtot adsz az étrendedhez, az is nagyszerű módja, hogy csökkentsd a fájdalmat, gyulladást és merevséget. A proteinek, kalcium és D-vitamin ezekben az ételekben erősítik a csontokat, továbbá segít a testnek az izmok építésében és a fájdalom kialakulásának megelőzésében, ráadásul a kevesebb zsír bevitele az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik.
Olajok
Ha extraszűz olívaolajat használsz a növényi, vagy kukoricaolaj helyett, az is egy remek módja, hogy csökkentsd a tüneteket. Ebben az olajfélében olyan összetevő van, aminek nagyon hasonló hatásai vannak, mint sok népszerű gyulladáscsökkentő gyógyszernek.
Azon ételek mellett, amik segítenek az állapoton, vannak olyanok is, amik súlyosbítják azt, éppen ezért érdemes őket kerülni
Cukor
Azok az ételek és italok, amik sok cukrot tartalmaznak felerősíthetik a gyulladást és súlyosbíthatják a fájdalmakat, így ezek fogyasztását ajánlott csökkenteni.
Telített zsírok
Azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, vagy nagyobb ez esélyük, hogy náluk is jelentkezzen, kerülniük kellene az olyan ételeket, amiben sok a telített zsír, mint a vöröshús, magas zsírtartalmú tejtermékek. Ezek ugyanis növelik a súlyt és elősegítik a gyulladás kialakulását a szövetekben. Azoknál, akiknél pedig már fennáll a betegség, még erősebben jelentkezhet a fájdalom és az egyéb tünetek.
Szénhidrátok
Egy szénhidrátokban bővelkedő étrend kiváltója, vagy súlyosbítója lehet az ízületi fájdalmaknak, mert olyan ártalmas összetevőket tartalmaz, ami számtalan egészségügyi problémát okozhat, mint például a gyulladás. Ilyenek például az alábbi ételek:
- Fehér kenyér
- Tészta
- Cukorkák
- Üdítők
- Fehér liszt
Ha lehetőség van, mindig érdemes a teljes kiőrlésű verziót választani, mert ezek jót tesznek az emésztőrendszernek, szabályozzák az étvágyat és stabilizálják a vérben a glükózszintet.