Én nem szeretem a fahéjat, de a fahéjas csigát egyszerűen imádom! Mikor meglátok egy hosszú listát a hozzávalókról, akkor általában tovább is lapozok, gondolván rengeteg időt igényel. Na meg nincs is itthon ennyi minden. A fahéjas csigánál is ez a helyzet, viszont biztos vagyok benne, hogy ehhez a recepthez találsz mindent a konyhádban!
Íme az amerikai fahéjas csiga receptje:
HOZZÁVALÓK:
Tésztához:
- 220 ml tej
- 1 darab citrom
- 2 kiskanál cukor
- 25 g vaj
- 350 g búzaliszt
- 150 g finomliszt
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál só
- 22 g édesítőszer
- 2 darab tojás
- 25 g élesztő
Töltelékhez:
- 120 g vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 g édesítőszer
Mázhoz:
- 15 dkg krémsajt (mascarpone)
- 30 g édesítőszer
ELKÉSZÍTÉSE:
1. A 100 ml tejet felmelegítjük, majd beleteszünk egy kiskanál cukrot és az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
2. Addig az élesztő felfut, a 120 ml tejbe reszelünk egy kis citromhéját és megmelegítjük. Beledobjuk a 2,5 dkg vajat és addig keverjük, amíg felolvad. Végül félretesszük és hagyjuk kihűlni.
3. Előveszünk egy nagyobb keverőtálat és beleöntjük a búzalisztet, a finomlisztet, a fahéjat, az édesítőt, egy csipetnyi sót, a vajas tejet és az élesztővel felfuttatott tejet, valamint teszünk bele egy egész tojást is.
Érdekelhet: Ha esetleg diétázol, akkor az EXTRA DIÉTÁS kakaóscsiga receptjét mindenképpen próbáld ki! ISTENI!
4. Egy fakanállal összekeverjük, majd egy géppel vagy kézzel dagasztjuk körülbelül 10-15 percig.
5. Ha végeztünk a dagasztással, akkor előveszünk egy keverőtálat és beleöntjük a tésztát, majd 2 órán át hagyjuk keleszteni.
6. Amíg a tésztát kelesztjük, elkészítjük a pofonegyszerű tölteléket: Összekeverjük a 120 g vajat, az édesítőt és a fahéjat.
TIPP: Ha nem szereted a fahéjat, akkor próbáld ki a nutellás csiga receptjét ITT!
7. Ha a tészta megkelt, akkor egy lisztezett deszkára helyezzük, kinyújtjuk és megkenjük a fahéjas vajjal.
8. Feltekerjük és egy késsel felvágjuk kis csigákra.
9. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Én szorosan egymás mellé szeretem tenni, de csinálhatod úgyis, hogy a csigák között maradjon egy kis hely. Ezután letakarjuk és egy újabb órán át pihentetjük. Közben a sütőt 170 fokra felvesszük, hogy előmelegedjen.
10. Miután megkeltek a csigák, megkenjük tojássárgájával és mehet is a sütőbe körülbelül 25-30 percre.
11. Miközben sülnek a csigák megcsináljuk a mázat. Azaz összekeverjük a krémsajtot az édesítővel.
12. Ha elkészült, akkor kivesszük a sütőből és megkenjük a csigákat a „mázzal”.
TIPP:
A máz helyett még egyszerűbb megoldást is választhatunk: Expressz desszert öntetet.
Hidegen, főzés nélkül kell összekeverni a tasakon megadott mennyiségű tejjel és kész is. Gyakorlatilag semmi munkát nem igényel és nagyon finom.
Jó étvágyat az ínycsiklandó falatokhoz!