Az a gond a mai ételekkel, hogy túl sok kalóriát és túl kevés tápanyagot tartalmaznak. Ezért emelnünk kell a bevitt tápanyagok mennyiségét, hogy csillapítsuk étvágyunkat és biztosítsuk a szükséges energiát a testünknek. Még az egészségesnek hívott ételek, mint a joghurt, müzliszeletek, és tészta is nagyon sok cukrot tartalmaznak, ezért nagyon könnyű azt túladagolni. Nem csak az olyan egyértelmű források mint süti, cukorka, de a salátaöntet, tésztaszósz is tartalmaz hozzáadott cukrot.
A természetes cukrok, amik a gyümölcsökben, zöldségekben, találhatók nem okoznak egészségügyi problémákat, a feldolgozott élelmiszerekben található hozzáadott cukor azonban komoly hatással lehet állapotunkra. Nézzük, mi történik a testeddel, ha egyáltalán nem, vagy legalább kevesebb cukrot fogyasztasz.
Egészségesebb lesz a szíved
A cukor nagy nyomást gyakorol a szívre, mivel a testednek keményen kell dolgoznia, hogy feldolgozza. A szívbetegségek hátterében sokszor a nem megfelelő koleszterin és telített zsírok állnak, de a cukorfogyasztás is hatalmas rizikófaktor.
Kisebb lesz az esély a diabétesz kialakulására
A hozzáadott cukor lerakódik a májon, ami miatt a hasnyálmirigynek keményebben kell dolgoznia. A hasnyálmirigy normális esetben lelassítja az inzulin termelését, de ha folyamatosan cukrot viszel be a szervezetedbe, akkor a hasnyálmirigy és máj nem fog tudni lépést tartani vele.
Kitisztul a bőröd
Ha bőrproblémákkal küszködsz, mint pattanások, az kapcsolatban lehet azzal, hogy túl sok cukrot eszel. A szénsavas italok megemelik a gyulladás szintjét, ami bőrproblémákat okozhat, mert a test méregként tekint a cukorra. Ha a máj nem tudja feldolgozni, és nem izzadod ki, a gyulladás a bőrön pattanások és más formában is jelentkezhet. A cukor kötést alakít ki a kollagénnel és elasztinnal a bőrben. Ez a két fehérje segít fenntartani a bőr fiatalos és ragyogó megjelenését, ezért ha visszaveszel a cukorfogyasztásból segítesz a testednek megtartani ezeket.