Vannak olyan zöldségek, melyek kifejezetten segítik a fogyást és hozzájárulnak az egészséges életmódhoz. A savanyú káposzta is idetartozik, amely a mai főétel alapjaként fog szolgálni. Lássuk is a szuper egészséges recepteket!
Miért olyan egészséges a savanyú káposzta? Hogyan segít a fogyásban?
A káposzta, mint tudjuk tele van értékes tápanyagokkal, ilyen például a C-vitamin, a Vas és a B6-vitamin is. A probiotikus hatása miatt nagyon jót tesz az emésztésnek és a bélflóra egyensúlyát is helyreállítja. Az immunrendszert is megerősíti, főleg ha nagyon le van gyengülve például egy megfázás miatt. Mivel a káposzta kalóriában szegény, de rostban nagyon gazdag, ezért segít abban, ha le akarsz adni pár kilót. A magas C-vitamin tartalma miatt segít megkötni a kalciumot a szervezetben, emiatt a csontok erősödnek és nem kopnak el olyan hamar.
Rakott káposzta recept zabpehellyel
Hozzávalók:
- 500 gramm savanyú káposzta
- 500 gramm csirkemell kockázva
- zabpehely
- 12%-os tejföl
- olívaolaj
- pirospaprika
Elkészítése:
A savanyú káposztát előpárolom egy kis vízben, olaj nélkül, közben sózom, borsozom. A csirkemellet felkockázom, kevés olívaolajon megpirítom és kicsit párolom. Egy jénai tálba alulra káposztát rakok, erre jön a csirkemell, majd zabpelyhet teszek rá, és megint káposztát. Tetejére egy két teáskanál 12%-os tejfölt tehetünk. Pirospaprikával díszítjük.
Toroskáposzta receptje egészségesen
- 1 kg savanyú káposzta
- 500 gramm csirkemell
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt bors
- 1 evőkanál darált paprika
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olívaolaj
- Fél fej vöröshagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítése:
Jól átmossuk a káposztát és eltávolítjuk belőle a babérleveleket és a szemes borsokat. Egy lábasba tegyük bele és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy épphogy ellepje. A fedőt ráhelyezzük és a tűzhelyen puhára főzzük. 10 perc után levesszük és megvárjuk még kihűl, hogy ki tudjuk utána alaposan csavarni. Egy tepsibe beleöntjük az olajat és rászórjuk a káposztát.
Behelyezzük a 180 fokos sütőbe körülbelül 40 percig sütjük. 10 percenként érdemes ránézni és kicsit összekeverni nehogy leégjen.
Ez idő alatt kiskockákra vágjuk fel a csirkemellet és a tűzhelyen puhára főzzük. Ha már elég puha ráreszelhetjük a vöröshagymát. Megízesítjük sóval, borssal, darált paprikával, fokhagymával és öntünk rá egy pici olajat. Összekeverjük a gázon, és ha már jól megpirult, akkor összekeverhetjük a káposztával.