Habár mindig törekszünk arra, hogy az otthonunk ne legyen koszos és tisztának nézzen ki, most a koronavírus járvány miatt még inkább azon jár az eszünk, hogy valóban tiszta-e – mikroszkopikus szinten. Vannak bizonyos dolgok a konyhában, amit az emberek általában nem tisztítanak megfelelően és amiken nagyobb valószínűséggel találhatók ártalmas baktériumok. Mivel a legtöbbünk most otthon főz folyamatosan, fontosabb, mint valaha, hogy az eszközöket, amiket használunk tisztán tartsuk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk.
Konzervnyitó
A konzervnyitó egyike a konyhában található legszennyezettebb dolgoknak, hiszen legyünk őszinték általában csak kinyitjuk vele, amit akarunk, aztán dobjuk is vissza a fiókba, igaz? Esetleg gyorsan leöblítjük… De talán nem is olyan meglepő, hogy sok kórokozó lehet rajta. Minden használat után mosd el mosogatószerrel, ha alaposan le akarod fertőtleníteni, akkor fújd be egy fertőtlenítő sprayvel és hagyd a levegőn megszáradni.
Vágódeszkák
Amikor vágódeszkán készítjük elő a húst vagy a halat, nagy az esélye, hogy kórokozók kerülnek rá. Mivel a legtöbben nem a mosogatógépben tisztítjuk a fa vágódeszkákat (ahol a hő miatt megrepedhet), meg kell tanulnunk, hogyan tudjuk kézzel helyesen elmosni. Legyen legalább 2 vágódeszkánk, egy a halaknak és a húsoknak és egy a gyümölcsöknek, zöldségeknek. Ha ezeket külön helyen tartjuk, már akkor is csökkentjük a keresztbe fertőzés esélyét.
Pult
Most a koronavírus miatt a legtöbben nagyobb figyelmet fordítunk a konyhapult tisztán tartására és sokan rájöttünk, hogy idáig nem megfelelően takarítottuk. Különbség van ugyanis a tisztítás (amivel eltávolítjuk a látható szennyeződéseket) és a fertőtlenítés (amivel eltávolítjuk a mikroorganizmusokat a felületről) között. Takarítás során mindkettőre szükség van ebben a sorrendben, máskülönben a fertőtlenítés nem lesz hatékony a felületre rakódott szennyeződések miatt, ami során az is fontos, hogy betartsd az előírt behatási időt.
Konyharuha
Sokkal koszosabb, mint gondolnánk, ezért érdemes minden használat után alaposan kiöblíteni és hagyni megszáradni és hetente cserélni.
Mosogató
A mosogatóban és lefolyóban rengeteg kórokozó lehet, ezért fontos, hogy ezt is rendszeresen fertőtlenítsük hetente, így a kellemetlen szagok is eltűnnek majd.