Így olvaszd ki a fagyott húst biztonságosan!

helloladies.hu

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Általában a húsokat fagyasztjuk le a leggyakrabban, hiszen így sokáig eláll, ráadásul a fagyasztó segít megőrizni az ízeket, tápanyagokat is. De ha szeretnénk végre elkészíteni mi a legjobb módszer a kiolvasztására? Meg lehet főzni a fagyott húst?

Milyen veszélyeket rejt, ha nem megfelelően olvasztjuk ki a húst?


Habár szabad szemmel nem látjuk a baktériumokat, muszáj megfelelően bánnunk a hússal, hogy csökkentsük azok megjelenésének kockázatát és ne legyünk betegek, ezért itt nem érdemes kibúvókat keresni. Ha előre tervezünk, azzal sok időt megspórolunk, ráadásul egy gyomorrontástól is megkíméljük magunkat. Lássuk, mi a hús kiolvasztásának 4 legbiztonságosabb módja!


A hűtőben


A húsokat sosem lenne szabad szobahőmérsékleten olvasztani, hiszen a külső rész így sokkal gyorsabban melegszik, mint a belső, ami kedvez a baktériumoknak. Bármilyen húsról is legyen szó, a hűtő a legbiztonságosabb hely az olvasztásra, egyszerűen csak egy tányérra vagy tálba kell tenni, hogy az esetlegesen csöpögő levet felfogja és a hűtő alsó részén elhelyezni. Mivel ez a módszer időbe telik, érdemes előre tervezni, mennyiségfüggő, de a példa kedvéért egy fél kiló darált marhahús nagyjából egy nap alatt olvad ki. A kiolvadt hús pedig akár 4 napig is biztonságosan tárolható a hűtőben, mielőtt elkészítenénk.

hirdetes


Hideg vízbe áztatva


A hideg – sosem langyos vagy meleg – víz segít a gyorsabb olvadásban. Egyszerűen csak tedd a húst egy tálba, majd önts rá hideg vizet, azt pedig fél óránként cseréld le. Ez a módszer gyorsabb, mint a hűtős, fél kiló marha darálthús egy óra alatt kiolvad.


Használd a mikró olvasztó funkcióját

hirdetes


Az olvasztó funkció biztonságos és gyors módszer a fagyott húsok kiolvasztására, de vannak dolgok, amikre figyelni kell. Az eredmény igazából nem lesz olyan jó, mint az előző két módszer esetében, hiszen lehet, hogy a külső része kiszárad vagy akár meg is sül, míg a belseje még fagyos, ebben az esetben azonnal meg kell főzni, valamint mindig ki kell venni a csomagolásból és olyan edénybe tenni, ami mikróban is biztonságosan használható.


Fagyottan elkészíteni


Eszünkbe sem jutott, volna pedig ez is biztonságos, azzal viszont számolni kell, hogy az elkészítési idő másfélszeresére is nőhet, mintha friss vagy kiolvasztott húst használnánk. Ezenkívül néhány elkészítési módszer jobban működik, mint a többi, tanácsos a sütőben megsütni, mert így a külseje melegszik fel elsőként, a hosszabb sütés alatt viszont a belseje is eléri a biztonságos hőfokot, grillen viszont például nem tanácsos fagyott húst készíteni, valamint érdemes hőmérőt használni, hogy a húsok belseje is biztosan elérje a megfelelő hőfokot.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2025-02-21

Mi nem hiányozhat a hoteled marketing stratégiájából 2025-ben?

A 2025-ös hotel marketing stratégia digitális fejlesztéseket, fenntarthatóságot és személyre szabott vendégélményt igényel. Fedezd fel a Hotelmentők megoldásait!

2024-12-10

5+1 dolog, hogy tökéletes újévi fogadást szervezz!

Hogyan szervezz tökéletes újévi fogadást? Tudd meg, mire figyelj a helyszíntől a dekoráción át a programokig! Tippek és egy remek rendezvényterem ajánlása.

2025-03-14

Miért válaszd az ápolói szakmát 2025-ben?

Az ápolói szakma 2025-ben stabil megélhetést, fejlődési lehetőségeket és nemzetközi karriert kínál. Ismerd meg, miért érdemes ezt a hivatást választani!

2024-12-10

A tökéletes céges évzáró – 5 helyszín, amit mindenki imádni fog

edezd fel a tökéletes céges évzáró helyszíneit! Wellness hotelek, borászatok és kalandparkok, hogy az évzáró esemény emlékezetes legyen mindenki számára.

2024-10-09

3 legaktuálisabb téma, amivel felkeresik a pszichológust a páciensek

A szorongás, kapcsolati problémák és identitásválság a páciensek három leggyakoribb témája, amivel a pszichológust felkeresik. Ismerd meg a megoldási lehetőségeket!

2025-02-21

5 dolog, amivel meg kell küzdeni női vállalkozóként

Nőként vállalkozni nem könnyű. Üzleti hitelesség, finanszírozás, műszaki feladatok? Nézd meg, milyen akadályokkal kell megküzdeni és hogyan!

Legnépszerűbb cikkeink

Egészség Érdekességek Főzés Gasztró Konyha Praktikák Tanács