A hétköznapi életben gyakran fordulunk meg olyan helyeken, éttermekben és vendéglőkben, ahol bizony nem árt, ha ismerjük az etikett szabályait. Nem csak üzleti vacsoráknál – de kiemelten akkor – bizony könnyen felsülhetünk, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem ismerjük és alkalmazzuk ezeket a szabályokat. Összefoglaltuk a legfontosabb lépéseket, mozzanatokat, amelyeket illik mindenkinek ismernie – ha vendéglőbe látogat!
Az etikett szabályainak elhalványulása napjaink egyik legkritikusabb kérdése. Beszélhetünk akár a női-férfi viszonyok megváltozásáról, akár a világ rohanásáról is – a lényeg azonban nem változik: a vendéglátókban, éttermekben az etikett betartása nem csak illem kérdése – de a kellemetlen szituációkat is elkerülhetjük vele. Talán most azt gondolod, hogy téged nem érint – hiszen amilyen éttermekbe jársz, ott nem követelik meg ezt tőled, de ez nem feltétlen igaz. Az etikett mindenhol jelen kell, hogy legyen – főként az üzleti életben!
Belépés az étterembe
Az etikett szerint bár általában a férfi előre engedi a nőt az ajtóban, az éttermek és vendéglátóhelyek esetében ez nem így van. Ezek ugyanis ismeretlen területnek számítanak – amelyet a férfinak illik először feltérképezni. A belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, a ruhatárnál a kabátját lesegíteni válláról – még akkor is, ha az üzleti életben egyenrangú partnerként jelenik meg a két fő.
Helyfoglalás
Az elegánsabb éttermekben az etikett szerint meg kell várni míg a személyzet fogad minket, és az asztalunkhoz vezet. Az asztalnál a nő foglal először helyet, és neki a későbbiek során nem is szükséges felállnia – amennyiben azonban több vendég is érkezik, a férfi azokat mindig felállva üdvözölje. A magyar protokoll szerint az asztalnál helyet foglalva, arra kell figyelnünk, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjon. Ha csak jobb kézzel eszünk, akkor eközben a bal kéz az asztalon pihen.
Az étel rendelés
A rendelni kívánt étel kiválasztása után a pincérrel az etikett szerint a férfi kommunikál – ő adja le a hölgy rendelését is, amelyet előzetesen egyeztettek. Ugyan így szükséges eljárni a bor kiválasztásánál is – illik érdeklődni a nő preferenciáiról, de a férfi nézze a borlapot, és ő is válasszon.
Az étkezés
A kihozott ételt – akárcsak otthon – minden esetben a nő kezdheti meg. Csak miután ő elkezdett enni foghatja meg a férfi az evőeszközöket. Az evőeszközök használata külön fejezetet érdemel – azok mindig a végénél fogjuk meg, és sohasem marokra. Nem illik a tányért kocogtatni az evőeszközökkel, azokat úgy kell használni, hogy ne érintse étkészlethez.
Evőeszköz jelzések a pincérek felé:
Ha a kést meg a villát egy kis háztető formában helyezzük el a tányéron, úgy, hogy az evőeszközök ne érjenek egymáshoz, akkor az azt jelenti, hogy a fogások között szünetet kérsz. Ha a kést vízszintesen és a villát pedig rá függőlegesen tesszük, akkor a pincérek tudni fogják, hogy jöhet a következő fogás.
Ha minősíteni szeretnéd az ételeket, ezt jelezheted az evőeszközeiddel. Ha a kést és a villát vízszintesen helyezed el úgy, hogy a kést felülre, a villát pedig alulra, az azt jelenti, hogy az étel kiváló volt. Ha nem ízlettek a fogások, akkor a baloldalon található villa ágai között az egyik résbe szúrd bele a kést.
Fizetés, távozás
Fizetni a lehető legdiszkrétebben illik, ezért ne kiálts a pincérnek fizetési szándékaid miatt, legfeljebb ints neki, vagy bólogass, hogy észrevegyen. A számlát mindig egy személy fizesse ki, ha a végén szeretnétek rendezni a költségeket, azt az éttermen kívül szokás megtenni.