Egészségi állapotunk alakulását nagyban befolyásolják táplálkozási szokásaink is. Egy étel többek között attól is lesz egészséges, hogy nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot, könnyen emészthető és természetes alapanyagok felhasználásával készül. Ránk magyarokra nagyon jellemző a kenyérfélék nagymennyiségű fogyasztása. Azonban a legtöbb boltban kapható kenyérről sajnos nem mondható el, hogy az előbbi követelményeknek megfelelnek. Ráadásul a legtöbb esetben ezek a kenyerek nemcsak gyenge minőségűek, de még drágák is.
Léteznek ugyan megbízható, már jól bevált pékségek, ahol valóban egészséges kenyereket lehet beszerezni, de jellemzően ezek ára igen magas. De miért is kéne drágán megvenni azt, amit akár mi magunk is elkészíthetünk otthoni körülmények között? Aki nem sajnál egy kis időt és energiát áldozni az otthoni kenyérsütésre, annak hihetetlen élményben lesz része, amikor az első házi sütésű kenyerét teszi az asztalra. A variációk száma végtelen, csak a fantázia és az ízlés szabhat határt a vállalkozó kedvűeknek. Egy jól sikerült kenyér pedig már fél siker, ha szendvicskészítésben gondolkodunk. A következő recept ízlés szerint átvariálható.
Amikre szükséged lesz:
- 400 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölybúza liszt
- 40 gramm lenmag liszt
- 185 gramm sokmagvas rozskenyér liszt
- Élesztő
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olíva olaj
- 3 deciliter meleg víz
- 1 deciliter langyos tej
Az 1 dl langyos tejben elkeverjük a 2 tk. cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt (kb. 10-15 perc). Közben összekeverjük a 3 féle lisztet és egy kicsit megmelegítjük (mikróban kb 30 mp). Amikor felfutott az élesztő, lazán hozzákeverjük a lisztkeverékhez, letakarjuk és meleg helyen pihentetjük 10-15 percig.
A pihentetés után hozzákeverjük a 2 tk. sót, a 3 ek. olíva olajat és fokozatosan a 3 dl langyos vizet. A tésztát készre gyúrjuk (egy nagyon enyhén ragacsos tésztát kapunk a gyúrás végén), a tálat letakarjuk és min. 40-45 percig meleg helyen kelesztjük (de ha tovább keleszted az mégjobb).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk, cipóvá formázzuk és olíva olajjal kikent tepsire vagy sütőformába helyezzük (a sütőpapír nem jó, mert beleragad). A tetejét 3 – 4 helyen bevagdossuk és vízzel lepermetezzük.
200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 45 – max. 50 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, permetezünk rá egy kevés vizet, rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!