A mindennapok forgatagában gyakran nem tudunk odafigyelni hajunk egészségére. Most azoknak mutatunk néhány hajszépítő tippet, akik újra életet szeretnének varázsolni tincseikbe.
Vágass a hajvégből
Látod az átmenetet az egészséges haj és a gubancos, töredezett hajvégek között? Nagyjából ezen a ponton kell levágatnod a hajad, ha pedig nem teszed, a hajszálak szétnyílnak, és letörhetnek akkor is, ha a tüszők még növekedésben vannak.
„Ha stílusos frizurát szeretnénk, érdemes hátul növeszteni, elöl pedig rétegezve adhatunk formát a hajnak.”
„A göndör, valamint az afro típusú hajat szárazon és tompa végű ollóval érdemes vágni, megőrizve a loknik formáját.” – javasolja a népszerű fodrász, Larry King.
Hagyj fel egy időre a hajformázással és -vasalással
Ha túl gyakran alkalmazod ezeket, a magas hőmérséklet nemcsak kiszárítja a hajat, hanem annak szerkezetét is roncsolja. Amíg kis időre felhagysz ezzel a szokással, érdemes kipróbálnod egy erősítő hajkondicionálót, vagy belevágnod egy hajerősítő kúrába.
Iktass be egy 10 perces kezelést hajmosás előtt
Jellemzően olajokat, kondicionálókat vagy maszkokat is használhatunk ilyenkor, amelyeket hajmosás előtt kell felvinni a nedves hajra. Ezek a pre-wash termékek megkötik a nedvességet, és védelmet nyújtanak a sérült hajvég számára.
Alacsony hőmérsékleten szárítsd a hajad
Lehetőség szerint ne hagyd a hajad magától megszáradni – a tincsek ugyanis nedvesen sérülékenyek.
„Szárítsd a hajad inkább alacsony hőmérsékleten és sebességi fokozaton, végül hideg levegővel fújd át, ezzel megerősíted a haj belső szerkezetét, miközben formázod is a frizurád” – vallja Adam Reed a ghd márka globális nagykövete.
Növeld a protein bevitelt
„A proteinek biztosítják, hogy a haj erős maradjon, főként a növekedési fázisban, ameddig csak lehet”- meséli Luke Hersheson, fodrász.
„Az állati fehérjék, mint a tojás és hal tökéletes proteinforrások, ha pedig vegán étrendet folytatsz, fogyassz sok babot, lencsét, hüvelyeseket.”
Cseréld le a régi hajkeféd
A hajszakértő, Anabel Kingsley szerint a felhámsérülések egyik leggyakoribb kiváltó oka a természetes (vadkan) sörtéből készült hajkefék használata.
„Kitépheti a haj felhám lemezeit, fokozva a porozitást (lyukacsosságot) és a nedvességvesztést”- figyelmeztet Anabel.
„Helyette használj inkább lekerekített, műanyag és ritkább fogazatú, párnázott alapú hajkefét.”