Az összes többi dióféléhez és olajos maghoz képest a közönséges diónak (amit csak dióként szoktunk emlegetni) a legmagasabb az omega-3 zsírsav tartalma. A benne található omega-3 zsírsav az ALA vagyis alfa-linolénsav.
Az egészséges zsírok mellett a dió említésre méltó mangán-, réz-, magnézium-, foszfor-, B6-vitamin-, folát- és tiamin tartalommal rendelkezik. Lássuk, hogy mi mindenre jó a dió fogyasztása. A dió vagy diófa (Juglans) a diófélék vagy diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó nemzetség. Közepes, vagy nagy termetű (10–40 m magas) lombhullatófák, 20–90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk). A nemzetség 21 faja az Óvilágban Délkelet-Európától Japánig, az Újvilágban Délkelet-Kanadától nyugatra Kaliforniáig, délre Argentínáig előfordul. A génusz neve, Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja” kifejezésből ered – átvitt értelemben, istennek való termés.
A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra). A nemzetség legismertebb tagja a közönséges dió (J. regia, szó szerint „királyi dió”), ami délkeletre a Balkántól Délnyugat- és Közép-Ázsiáig, a Himalájában és Délnyugat-Kínában is honos. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az iráni Shahmirzad ültetvény a legnagyobb a világon 700-750 hektáros nagyságával. Kirgizisztán területén 230 700 hektár dióerdő található, ahol a J. regia a domináns fa a felső koronaszinten (Hemery and Popov, 1998). A diók közül a J. regiát termesztik legszélesebb körben ízletes terméséért. Most pedig nézzük, miért kellene mindenkinek minden egyes nap diót fogyasztania.
A diófogyasztás előnyei
1.) Segítség a depresszió elleni küzdelemben
Az omega-3 előnyei közé tartozik, hogy természetes módon kezeli a depressziót. Ez az esszenciális zsírsav segíti a neurotranszmitter funkciót. Kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak alacsony szintje hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, viselkedésbeli és kognitív rendellenességekhez.
2.) Az agy egészségének javítása
Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása csökkentheti a demencia kialakulásának valószínűségét, az Alzheimer-kór és egyéb kognitív károsodások kockázatát.
3.) Szív egészségének támogatása
A vizsgálatok kapcsolatot mutattak ki a magas omega-3 és diófogyasztás és a szív egészsége között. Az omega-3 segíti az erek tisztulását, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, szabályozza a koleszterin szintet. A dió fogyasztás alacsonyabb vérnyomást és jobb inzulinkontrollt eredményez.
4.) Segítség a rák megelőzésében
A dióban lévő polifenol antioxidánsok csökkentik a gyulladást és megerősítik az immunrendszert, hogy megelőzzék a rákos sejtek kialakulását. Egy 2013-as állatkísérlet szerint a dió rendszeres fogyasztása, mint étrend kiegészítő, képes csökkenteni a humán prosztata ráksejtek növekedését.
5.) Támogatja a testsúlycsökkenést
A dió egy tápanyagokban nagyon gazdag gyümölcs. A benne lévő fehérje, zsír és rost elősegíti a jóllakottság érzést, megelőzi a túlevést és támogatja az anyagcsere megfelelő működését.
6.) A reproduktív egészség javítása
A dió kalciumot, magnéziumot, foszfort, mangánt és káliumot tartalmaz. A mangán kifejezetten támogatja a reproduktív szervek egészségét, a sebgyógyulást és az agy fejlődését. Az omega-3 zsírsavak általános gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és az egész szervezet számára jótékony hatásokkal rendelkeznek.