Elképesztően finom, és még egészséges is, a nyár egyik legkedveltebb eledele lett a családom, barátaim körében! Készíts te is cukkini palacsintát, egy biztos, nem fogod megbánni, ha megkóstolod!
A cukkini tulajdonságai
Méltán közkedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Ráadásul semleges ízének köszönhetően a végtelenségig variálható az ételek elkészítése során. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak. Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a cukkini termesztése és fogyasztása.
Miért jó a cukkini?
Jól szolgálhatja az étrend színesítését, a választék bővítését, még a legkülönbözőbb diétákban is. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve a legtöbb diétás étrendben felhasználható. Elhanyagolható mennyiségű zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. A cukkini igazi vitaminbomba. Szívünk, szemünk és csontunk is meghálálja, ha rendszeresítjük az étrendünkbe. Nem árt, sőt hasznos, ha a héjától sem szabadulunk meg, mivel béta karotint és antioxidánsokat tartalmaz. A cukkini húsa főként C-vitaminban gazdag, de emellett A- és B6-vitaminokat is rejt.
A szervezet számára kiváló mangán- és káliumforrás. Nem annyira ismert tulajdonsága, hogy a szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepe van, akárcsak az asztma kezelésénél vagy a gyulladások csökkentésénél. Remélem, hogy most már elhiszed, hogy a cukkini nagyon egészséges, de nézzük, hogyan készíthetsz a segítségével palacsintát.
Cukkini palacsinta recept
A cukkini palacsintában az az egyik legjobb dolog, hogy bárki képes elkészíteni, a másik az, hogy egészséges, a harmadik pedig az, hogy isteni finom! Én tavaly találtam rá erre a receptre, a családom nagyon megszerette, szinte minden héten készítenem kellett belőle, de nem bántam, sőt! Nézzük, hogyan készül ez az isteni csoda, mentsétek el a receptet könyvjelzők közé, sokszor lesz rá szükségetek!
Hozzávalók: 3 db cukkini, 1 sárgarépa, 1 tojás, 3 evőkanál zabkorpa, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál natúr joghurt, só, őrölt fekete bors.
Elkészítés:
Először is vágjuk le a cukkinik végeit, majd mossuk meg jó alaposan és reszeljük le egy nagyobb tálba mind a hármat. Ezután sózzuk ízlés szerint és tegyük félre 10-15 percre. A só hatására a cukkíni levet fog engedni, ezt a pihentetés után nyomkodjuk ki. Közben már vehetjük is elő a répát, hámozzuk meg, és szintén reszeljük le. Ha a cukkíninél letelt a 10-15 perc, akkor adjuk hozzá a répát, a fűszereket, és keverjük össze jó alaposan, ezután szintén hagyjuk állni legalább 5-6 percet.
Ha ez is meg van, mehet hozzá a zabkorpa, majd szintén kavarjuk össze az egészet. A tojást keverjük össze a joghurttal egy kisebb tálban, és öntsük a zöldséges keverékhez, és kavarjuk össze. Ha túl vizes, akkor keverhetünk hozzá egy kis lisztet. Kész a palacsintatészta, melegítsünk egy kis olajat, formázzuk meg a palacsintákat, majd süssük meg mind a két oldalát. Isteni finom fokhagymás tejföllel, mindenkinek csak ajánlani tudom! Jó étvágyat nektek!
Forrás: Ketkes.com