Kezdőként a konyhában rengeteg „hibát” elkövetek a mai napig. Ilyenkor általában telefonálok a mamámnak, hogy miként tudnám kijavítani, mert utálok pazarolni és ételt kidobni. Ezeket a jótanácsokat most megosztom veletek is!
Íme néhány jótanács az elrontott ételek helyrehozásához!
#1 Ha túl sok ecetet tettél az általad készített ételbe és savanyú lett, akkor cukor hozzáadásával közömbösítheted.
#2 A forrás közben „összeállt” tejet (szerintem tudjátok, hogy mire gondolok), elkészítheted túrónak! Vagy egy habverő segítségével verd fel sima, csomómentes állagúra és felhasználhatod kelt tészta készítésére is.
#3 Ha elsóztad a levest vagy a pörköltet (mert annyira szerelmes vagy), akkor ne próbáld meg cukorral kompenzálni! Késhegynyi szódabikarbónával javíthatsz rajta.
#4 A megpenészedett lekvárt vagy befőttet is helyrehozhatod! Először a romlott részt távolítsd el, majd lassú lángon/ alacsony fokozaton főzd újra.
#5 Ha csomós lett a rántás, akkor szűrd le a levest. (Oké, ez valóban logikus.)
#6 Ha nem főtt meg a bab vagy a borsó, akkor kevés szódabikarbónával megpuhíthatod.
#7 A túlkelesztett tésztát egy kevés tej és liszt hozzáadásával próbáld meg újra felverni.
#8 Ha nem sikerült felverni a tejszínt, akkor tedd be a hűtőbe. Ha kihűlt, akkor öntsd le az alját és próbáld meg újra.
#9 A megégett tészta használható részeit, készítsd el édes morzsának.
#10 Ha nagyon kemény a hús sütés közben, akkor egy kis kanál ecettel locsold meg, majd úgy főzd tovább.
Tudtad?
Tojás
- Tojás hiányában, a sütemények tetejét hígított tejföllel, cukros tejjel vagy feketekávéval is megkenheted.
Hagyma
- A hagyma- és a halszagot kézről, deszkáról és késről ecetes sós vízzel tudod gyorsan eltüntetni.
- Ha nagyon erős a hagyma, akkor tisztítás után, a felvágásig tartsd hideg vízben.
Tej
- Ha a lábast elöblítjük vízzel, akkor nem ég oda a tej.
- Nyáron a tejet egy csipetnyi szódabikarbónával forraljuk fel, így nem savanyodik meg hamar.
Újburgonya
- Az újburgonyát mosás után és hámozás előtt erősen sózd meg, így könnyebben le fog jönni a héja.
Citrom
- A citromhéjat csak gyengén reszeld, különben keserű lesz.
- A lereszelt citromhéj cukorral elkeverve, és üvegbe rakva sokáig eltárolható.
- A citrom is sokáig felhasználható, ha szeletekre vágod, meghinted cukorral és üvegben letakarva tárolod.
Tejszínhab
- Tejszínhab helyett, forrázott szirupos tojáshabot is használhatsz.
- Ha túl sokáig verjük a tejszínhabot, akkor vaj lesz belőle.
Zsír
- Nem fröcsköl a zsír, ha egy kevés sót teszel bele.