Almaszedési szezon van, és mi lehetne jobb, mint egy kellemes őszi napon kimenni a szabadba és szedni egy kis almát a barátokkal, és a családdal? Ha találunk egy új receptet, amit készíthetnénk belőle! A mi legújabb kedvencünk az almakenyér! Azt tudjuk, hogy az alma és a fahéj együtt isteni, de egy finom kenyérfélével kombinálva a legjobb. Eheted reggelire, desszertként, vagy nassolni valóként is fogyaszthatod – nem számít, hogy élvezed ezt a finomságot, az biztos, hogy még többet akarsz majd belőle. Szerencsére nagyon könnyű elkészíteni, kezdők is bátran belevághatnak. Próbáld ki még ma!
Almakenyér
Előkészület: 20 perc
Sütés: 50-60 perc
Hozzávalók:
• ⅓ bögre barna cukor
• 2 teáskanál őrölt fahéj, elosztva
• 2 alma meghámozva, 1 centis kockákra vágva
• ½ bögre vaj szobahőmérsékleten
• ⅔ bögre kristálycukor
• 2 tojás
• 1,5 teáskanál vaníliakivonat
• 1,5 bögre liszt
• 1,5 teáskanál szódabikarbóna
• ½ bögre + 1 evőkanál tej, elosztva
• ½ bögre porcukor
A méréshez egy 2.5 deciliteres bögrét használunk.
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy püspökkenyér formát (nagyjából 23*13 centis) kivajazunk, kilisztezünk (ha az nincs, őzgerincforma, vagy egy kisebb tepsi is megteszi), majd félre tesszük.
- Egy kis tálban a barna cukrot elkeverjük 1 teáskanál fahéjjal.
- Egy másik tálban a felszeletelt almát a maradék egy teáskanál fahéjjal elkeverjük, félretesszük.
- Egy nagy tálban elektromos habverő segítségével jól összekeverjük a vajat és a kristálycukrot, hozzáütjük a tojásokat egyenként, közben mindig jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a fél bögre tejet is.
- Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, hozzáadjuk a masszánkhoz, majd simára keverjük.
- A felét beleöntjük az előkészített formába, rászórjuk az alma felét, majd a barna cukros keverék felét is és az almát óvatosan belenyomkodjuk a masszába.
- Ezután rátesszük a maradék tésztát, almát és barna cukrot és megismételjük a folyamatot.
- Körülbelül 50-60 percig sütjük, a közepén tűpróbát végzünk, és ha megsült kivesszük a sütőből. 15 percig hagyjuk hűlni, mielőtt kivennénk a formából.
- Amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb tálban elkeverjük a porcukrot a maradék 1 evőkanál tejjel. Jól felverjük, majd rácsorgatjuk a kihűlt kenyérre.
Itt egy kis segítség az elkészítéshez