notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mit mondanak a fogorvosok az aktív szénről?

hirdetes

Aktív szén: valóban jó választás a fogak fehérítésére? A fogorvos válaszol!

SzSz

Nem kell sokáig böngészgetned az otthoni fogápolásról szóló cikkeket, hogy szembetalálkozz az aktív szén fogalmával. Erről a fekete csodaszerről sokan áradoznak, különösen azok a bloggerek és influencerek, akik előszeretettel reklámozzák üzleti partnereik aktív szénnel készült termékeit. Sokan azt állítják, hogy az aktív szén a hidrogén-peroxid egy jó alternatívája lehet az otthoni fogfehérítésre, mert képes magába szívni az élelmiszerek (tea, kávé, bor, stb.) után hátramaradt foltokat.

De vajon mi az igazság?
 

Mit mondanak a fogorvosok az aktív szénről?

tokokból vagy fűrészporból készül. Fő hasznát sokan abban látják, hogy képes magába szívni a különféle foltokat és szennyeződéseket – akárcsak egy mágnes, ami a koszt vonzza magához. Nem csoda tehát, hogy használják vízszűrőként, és méreganyagok eltávolítására (pl. ételmérgezés, vagy túladagolás után). Logikus tehát, hogy sokan a fogak tisztítására is használnák, nem igaz?

A válasz nem olyan egyszerű, és az alábbiakban meg is magyarázzuk, hogy miért.

Mire kell odafigyelni, mielőtt aktív szenes fogkrémet vásárolnál

Az aktív szénnek valóban sok pozitív egészségügyi hatása lehet, hiszen tényleg képes magába szívni a különféle méreganyagokat a szervezetből. Mielőtt azonban bevásárolnál egy egész zsák aktív szenes fogkrémet, fontos, hogy észben tartsd az alábbiakat.

Ügyelj rá például, hogy nagyon finomszemű szénport használj, ami nem túl durva a fogakkal és a fogínnyel. Ezen kívül csak havonta legfeljebb egyszer moss fogat aktív szenes készítménnyel, ne pedig napi rendszerességgel, mert erősen súroló hatása van.

A legfontosabb azonban, hogy első lépésként egyeztess fogorvosoddal, hogy milyen készítményt javasol, és hogy fogaid alapján egyáltalán ajánlja-e, hogy aktív szenes fogkrémet használj. Mindenkinek mások a fogai és másképpen reagálhatnak az ilyen „kezelésekre”. Ezt fogorvosod fogja tudni megállapítani neked a legbiztosabban.

hirdetes

Milyen hátulütői lehetnek az aktív szenes fogmosásnak?

Az igazság az, hogy az aktív szén, mint a fogfehérítés eszköze sok esetben többet árthat, mint amennyit segíthetne. Sokakat sajnos magával ragadnak az új, divatos, ígéretes módszerek (amilyen az aktív szenes fogmosás is), pedig jobban tennék, ha a bizonyítottan bevált eszközöknél maradnának inkább.

Valójában egyetlen tudományos kutatás sem bizonyította még, hogy az aktív szén jót tenne az ember szájának, és jó eséllyel bármelyik fogorvos egyetért majd abban, hogy az aktív szenes fogkrémek súroló hatása károsabb, mint azt sokan gondolnák.

Ha túl gyakran és nem megfelelően alkalmazzák, az aktív szén elkoptathatja a fogzománcot, ami ha egyszer átlyukad, már nem fog visszanőni. Ráadásul a fog ilyesfajta „lecsiszolása” csak rövidtávú fehérítést kínál majd, ráadásul a fog még sárgábbá válhat a későbbiekben, hiszen vékonyabb lesz a fogzománc, amitől jobban látszódik majd a fog belsőbb, sötétebb rétege, a dentin.

A fogzománc elvesztésével rés keletkezik a fog természetes védőrendszerében, ami további szövődményekhez, úgymint érzékenységhez és fogszuvasodáshoz vezethet.

Mik a legjobb alternatívák az aktív szén helyett?

hirdetes

Az aktív szén helyett több opció közül is válogathatnak azok, akik fehérebb fogakat szeretnének. Kezdésképpen érdemes egy nem fehérítő hatású, magas fluoridtartalmú fogkrémet beszerezni.

Egy másik opció utánanézni a hidrogén-peroxiddal készült fogfehérítő termékeknek, amik valóban hatékonyak lehetnek, ráadásul viszonylag olcsók és sokkal biztonságosabbak, mint az aktív szenes megoldások. A hidrogén-peroxidos termékek bizonyítottan hatékonyak, de persze erről is fontos, hogy előzetesen egyeztess fogorvosoddal.

Ha azonban alapos és hatékony fogfehérítésre vágysz, akkor azt jobb egy szakemberre bízni. A fogorvos által végzett rendelői fogfehérítés általában egy-másfél órába telik, és azonnal látható eredményei vannak. A Lévai Dental Fogászatán rendelői fogfehérítéssel 3-4 árnyalattal is fehérebbek lehetnek fogaid az első kezelés után. Ha kipróbálnád, kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattinva: rendelői fogfehérítés!

Persze nem baj, ha olykor-olykor új trendek jelennek meg a köztudatban, de fontos, hogy az ember mindig alaposan utánajárjon ezeknek a módszereknek, mielőtt bármelyiket kipróbálná. A legjobb forrás mindig a fogorvosod, és az elismert, hiteles egészségügyi lapok.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes